Irstablixten 2020 ställs in

Skrivet 12 mars 2020 15:46

VästeråsIrsta HF:s styrelse har vid dagens sammanträde beslutat ställa in IrstaBlixten 3 - 5 april 2020.

Det är ett stort och jobbigt beslut för en ideell förening att ställa in en av Sveriges största och äldsta handbollsturneringar, säger Tomas Högström, ordförande i VästeråsIrsta HF.

Turneringen har varje år samlat tusentals ungdomar, ledare och medföljande till Västerås. Det är första gången på 53 år som turneringen ställs in. Konsekvenserna av beslutet är naturligtvis stora för föreningen. Det har även konsekvenser för Västerås eftersom turneringen varje år generar 6 - 8 miljoner kronor till servicenäringen i Västerås.

Beslut Vi har tagit beslutet med anledning av ökad spridning av Corona-virus och på grund av rekommendationer från myndigheter och regering att ställa in arrangemang som samlar mer än 500 personer. Turneringen samlar 4500 ungdomar med 1000 ledare. Enbart IrstaBlixtens diskotek samlar 2000 deltagare, 5000 luncher och middagar serveras varje dag i tre dagar i ABB-nord och ABB-syd fylls med mer än 1000 personer per dag. Till det kommer att våra gäster skulle sova i 20 skolor mer eller mindre tätt ihop och att tio arenor används under turneringen.

-Det gör sammantaget att styrelsen anser att föreningen måste ställa in IrstaBlixten. Det är även en fråga om att ta ansvar för gästernas väl och ve och vårda varumärket IrstaBlixten. Nästa år är det dags igen. Förhoppningsvis ses vi den 9 - 11 april 2021 och då utan virusvarning, kommenterar Högström.

Konsekvenserna för föreningen är naturligtvis stora. Det kommer att bli jobbigt och har allvarliga konsekvenser för vår verksamhet både initialt och inför kommande säsong. Det är fråga om miljontals kronor i form av kostnader för hotell, mat, personalkostnader, Cupdisco och mycket mer.

Jag har följande besked till föreningar som betalat in deltagaravgifter i tid:

-Ni kommer att kompenseras. Takten i återbetalningen av era deltagaravgifter bestäms i särskild ordning under den vecka som kommer när vi har en samlad bild av vad de fasta kostnaderna är för att avveckla IrstaBlixten.

-Till våra partners och leverantörer lämnar jag följande besked: Vi gör rätt för oss. Vi går inte i konkurs eller i rekonstruktion. Har ni legitima krav på oss så betalar vi, kanske inte på dagen, men betalt får ni, avslutar Tomas Högström.

Eventuella frågor besvaras av ordförande Tomas Högström, 073-203 56 90 eller

klubbchef Thomas Morén, 072-333 63 20.

Nästa nyhet: Info ang Coronviruset

Skrivet 02 mars 2020 12:11
Med anledning av Coronaviruset, eller Covid 19, har Irstablixten varit i kontakt med ansvarig smittskyddsläkare i Landstinget Västmanland för att säkerställa att vi följer de krav och rekommendationer som utfärdas angående nämnda virus. Vi bevakar och följer också de riktlinjer/rekommendationer som utfärdas av MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) samt Folkhälsomyndigheten. I korth... Läs mer

Kommentarer